موضوع مدل کسب و کار که در زبان انگلیسی به آن Business Model Canvas گفته می شود، عبارات دیگری چون بوم مدل کسب و کار یا بیزینس کانواس نیز مطرح هستند. هر چند که نمونه های زیادی جهت طراحی، ترسیم و بیان مدل کسب و کار وجود دارد، ولی بی گمان بوم کسب و کار مرسوم ترین و معروف ترین آن ها است. به کار بردن بـوم مـدل کسـب و کـار برای اولین بار توسط الکساندر استروالدر در کتاب خلق مدل کسب و کار بیان و پیشنهاد شد. این ابزار به دلیل سادگی و پراستفاده بودن خیلی سریع همگانی شد و در تمام دنیا به کار برده شد.
در ادامه موضوع بوم مدل مدل کسب و کار باید بگوییم امکان دارند با افرادی مواجه شده باشید که تمام یک کتاب یا فیلم سینمایی یا یک سریال چند قسمتی را در عرض چند دقیقه برای شما شرح دهند. این افراد بی آنکه جزئیات خسته کننده را در استارت آپ مطرح کنند به گونه ای تصویر کلی را می انگارند که حس می کنید به همه مباحث اصلی مسلط شدهاید. بـوم کسـب و کـار یا همان بیزینس کانوس دقیقا این کار را به پیش می برد. با بوم کسب و کاری که به درستی طرح ریزی شده باشد می توانید در کمتر از از چند دقیقه کسب و کارتان را به شکل ساده و مختصر توضیح دهید، مدل کسب و کار ابزار ساده تصویری و به همان سان پرکاربرد و توانمند است که 9 قسمت تولیدکننده مدل کسب و کار را شرح می دهد. به منظور آشنایی با انواع مدل کسب و کار تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.
بوم مدل کسب و کار گردشگری
موسس بوم مدل کسب و کار استروالدر است و ۹ قسمت مهم جهت تحقق این بوم مشخص نموده است که هر یک از این قسمت ها با قسمت های دیگر مرتبط است و آن را کامل می کنند.
در این مدل کسب و کار شیوه رسیدن به درآمدزایی که با کمک فروش محصولات و رسیدن آن به دست مشتری است کاملا ارزیابی می شود. بـوم مـدل کسـب و کـار هر موسسه ای با همدیگر مغایرت دارد زیرا خدمات تمام شرکت ها به یک میزان نیست و از این رو بر اساس اصول ۹ گانه این بوم بایستی طرح مد نظر هر موسسه اجرا شود.
ارائه مشاوره سئو در ایران سایت
گفتنی است رونوشت برداشتن از یک الگو بوم کسب و کار موفق برای تمام مشاغل قابل ارائه نیست و بایستی در هر نمونه ای مسیر ارتباط با مشتریان، منابع مالی و غیره مورد ارزیابی واقع شود تا نمونه به برآیند دلخواه برسد.
پس می توانیم بگوییم چنان چه مراحل زیر را دنبال کنید طرح شما به موفقیت می رسد، زیرا از یک سیکل هماهنگ بهره مند است:
- طراحی بـوم کسـب و کـار
- گرفتن ایده نه لزوما کپی برداری از کسب و کارهای موفق
- استفاده از عناصر ۹ گانه بـوم کسـب و کـار
- جایگذاری درست مدل خود مطابق با بوم
نمونه مدل کسب و کار تکمیل شده
از انواع بـوم کسـب و کـار در موارد گوناگونی استفاده می شود و تعریف های مختلفی برای آن بیان شده است. در واقع بوم کسب و کار ابزاری ساده می باشد که به شکل تصویری ترسیم شده عرضه می شود و از نظر موارد استفاده ای که دارد بسیار توانمند شرح داده شده است.
می توان گفت بوم کسب و کار ابزاری مدیریتی است که الگویی برای کارآفرینی به شمار می آید و به این طریق کمک می شود تا فرد بتواند کسب و کاری را که راه اندازی کرده برای آن الگویی مشخص کند و این الگو را تشریح کرده، طرح را مد نظر قرار داده و در بیشتر موارد که احتیاج به ابداع یک الگو جذاب است آن را مد نظر قرار داده و باعث به کشمکش کشیده شدن این مسئله شده است یا اینکه بتوان در این مدل تغییر جهت لازم را به وجود آورد.
بوم مدل کسب و کار پوشاک
با توجه شرحی که از بـوم کسـب و کـار توضیح داده شد این شیوه، شیوه ای آسان جهت نشان دادن کسب وکار به شکل کامل و خلاصه است. مزایای داشتن چنین ابزاری در ادامه بیان شده است:
- می توانید کسب وکارتان را به شریکان یا سرمایه گذاران به شکل ساده نشان دهید.
- این قابلیت برای شما فراهم شده تا پیش از راه اندازی و کاربرد، نمونه ای کلی از کسب وکارتان را از بالا مشاهده کنید.
- با کمک این روش دقت بیشتری روی عوامل تاثیرگذار بر کسب و کارتان دارید.
- در این شیوه انجام تغییرات و تحول به آسانی صورت می پذیرد؛ زیرا شما یک نمونه، یک صفحه ای از کسب و کارتان در اختیار دارید.
بوم مدل کسب و کار فروشگاه اینترنتی
بـوم مـدل کسـب و کـار برای فروشگاه اینترنتی یکی از مهم ترین بخش ها برای افتتاح یک فروشگاه اینترنتی به شمار می آید، در آن مبادی آن کسب و کار کاملا مشهود است. فروشگاه های آنلاین برعکس سایر مشاغل نیاز بیش تری به بوم مدل کسب و کار دارند زیرا این کار از حساسیت بیش تری برخوردار است و باید برای رسیدن به موفقیت توجه زیادی به خرج دهند. مدل کسب و کار برای فروشگاه های اینترنتی تایم نسبتا زیادی برای تدوین احتیاج دارد ولی با توجه به آن که بسیار مهم است باید با تمرکز بالایی تدوین گردد.
جمع بندی
بوم کسب و کار یک نمای کلی را ترسیم می کند که اگر بر اساس آن عمل کنیم احتمال موفقیت طرح بالاست. البته باید بگوییم که صرفا کپی برداری از نمونه های موفق، طرح شما را موفق نخواهد ساخت. باید بتوانید از این گونه نمونه ها ایده گرفته و آن ها را پیاده سازی کنید.