تجزیه و تحلیل کردن وبسایت برای بررسی نقاط قوت و ضعف و بهینه سازی آن ضروری است. برای این کار به عنوان مثال می بایست رفتار مخاطبان را آنالیز کنید، مشکلات احتمالی سایت را شناسایی و رفع کنید و محتوای سایت را تحلیل کرده و بهینه سازی نمایید. گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای آنالیز عملکرد سایت است که به صورت رایگان برای تمامی وبسایت ها فارغ از پلتفرمی که درآن راه اندازی شده اند، قابل استفاده است. Google Search Console تا سال ۲۰۱۵ با نام گوگل وبمستر تولز شناخته میشد و پس از آن به گوگل سرچ کنسول تغییر نام داده است. جهت استفاده ابتدا باید سایت خود را ثبت کرد و سپس به سادگی از ابزارهایی میز کار آن استفاده نمود. شاید کار کردن با کنسول سرچ گوگل در ابتدای امر مشکل به نظر برسد؛ بنابراین قصد داریم تا به معرفی بخش های مهم و اصلی آن بپردازیم.
کاربرد سرچ کنسول گوگل
ابزار گوگل کنسول برای تمامی افرادی که به مدیریت یک وب سایت دسترسی دارند از جمله صاحبان مشاغل، متخصصان سئو یا دیجیتال مارکتینگ و مدیران وبسایت ها ضروری است. کاربردهای سرچ کنسول را در ۴ بخش گزارش، درخواست، تنظیمات و پیامها خلاصه می شوند. با استفاده از این موارد می توان کارهای زیر را برای سایت خود انجام داد:
- ایجاد محتوای جدید، و حذف محتوا
- ایجاد تغییرات در سایت
- ایجاد sitemap
- نظارت بر کلمات کلیدی
- وضعیت حضور وبسایت در نتایج جستجو
- بهبود کیفیت و کارایی وبسایت
- پیدا کردن مخاطبان هدف
- دریافت اخطارها و پیامهای گوگل
- بررسی مشکلات امنیتی سایت
- شناسایی صفحات محبوب یک وبسایت
- حل مشکلات فنی سایت
بخش های مختلف سرچ کنسول
همانطور که گفتیم سرچ کنسول به بررسی و آنالیز وبسایت کمک می کند و طی گزارشاتی که می توان از بخشهای مختلف آن دریافت کرد وبسایت را ارتقا بخشید. قبل از اینکه به معرفی بخش های اصلی Google Search Console بپردازیم، چهار شاخص استفاده شده در آن را معرفی می کنیم:
- Click
تعداد کلیکهایی که بر روی هر صفحه از سایت بعد از جستوی کلمه کلیدی توسط کاربر صورت می گیرد را نشان می دهد.
- Impressions
تعداد دفعاتی که یک صفحه از سایت شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل نمایش داده شده است.
- CTR یا نرخ کلیک
نسبت تعداد دفعات کلیک لینک توسط کاربر به تعداد نمایش در صفحه جستجو (Impression). به عبارت ساده Clicks/Impressions = CTR ضرب در ۱۰۰.
- Average Position یا میانگین رتبه
این شاخص به صورت تقریبی است و با توجه به دستگاه و موقعیت کاربران تغییر می کند اما به طور کلی به میانگین رتبه سایت برای کلمه یا کلمات کلیدی اشاره دارد.
صفحه اصلی سرچ کنسول
بعد از اینکه ثبت نام صورت گرفته وقتی وارد صفحه اصلی می شوید یک نوار آدرس در بالای صفحه، منوی سمت چپ و قسمت اصلی توضیحات را می بینید. به صورت پیشفرض با ورود به کنسول، صفحه خانگی یا همان Overview در حال نمایش است که سه مورد، گزارش عملکرد (Performance)، پوشش یا ایندکس (Coverage) و ارتقا (Enhancements) را نشان می دهد. حال در ادامه به بررسی دقیق بخش ها می پردازیم.
Overview
در قسمت Overview یا همان گزارش اجمالی وضعیت کلی سایت و تعداد کلیکهای دریافتی در نتایج جستجوی گوگل قابل مشاهده است.
Performance
در قسمت Performance Report تعداد کلیکهای دریافتی از صفحه جستجوی گوگل را مشاهده قابل مشاهده است. در این بخش چهار شاخص اصلی که معرفی شدند هر کدام متناسب با ابعاد مختلف اندازه گیری و گزارش می شوند. این ابعاد شامل 6 مورد کلی است که در زیر شرح می دهیم:
- query
عباراتی که برای یافتن سایت های مرتبط در سرچ گوگل توسط کاربر استفاده می شود، یک کوئری گفته میشود که به صورت پیشفرض به عنوان بعد اصلی فعال است.
۲. صفحهها (Pages)
بعد صفحه در واقع آدرس صفحه نهایی که بعد از کلیک کاربرمشاهده می شود.
۳. کشورها (Countries)
فهرست کشورها مبتنی بر IP که کاربران از آن کشور جستجو را انجام داده اند.
۴. دستگاه (Device)
سه نوع دستگاه دسکتاپ (رایانههای رومیزی، لپتاپ و …)، موبایل و تبلت که کاربران از آن استفاده کرده اند.
۵. حضور در نتایج جستجو (Search Appearance)
در گزارش معمول همان عنوان، آدرس و توضیحات متا مد نظر است. اما انواع دیگر نتیجه جستجو هم وجود دارد از قبیل پرسش و پاسخ، نتایج AMP، محصول، ویدیو و … که دربخش Search Appearance نتایج غیر از جستجوی معمول به نمایش در می آید.
۶. تاریخ (Dates)
بر اساس تاریخ گزارشات به روزها تقسیم میشود که مبدا آن منطقه زمانی اقیانوس آرام (PST) است. علاوه بر این فیلتر تاریخ هم در بالای صفحه، نوع جستجو براساس وب، تصویر و ویدیو قابل مشاهده است.
ابزار بازرسی آدرس (URL Inspection Tool)
برای بررسی ایندکس شدن یک صفحه می توان عنوان آن را در گوگل جستجو کرد یا اینکه از این بخش از ابزار کنسول گوگل استفاده نمود. با وارد کردن ادرس مورد نظر در نوار این بخش می توان ایندکس شدن صفحه را ملاحظه نمود، مگر اینکه مشکلی در صفحه باشد که گوگل آن را ایندکس نکند. همچنین می توان توضیحاتی از مراجعه رباتهای گوگل به صفحه را مشاهده کرد. کاربرد دیگرURL Inspection Too اطلاع از درستی کدهای اسکیما و بررسی کاربردپذیری موبایل است.
Coverage
صفحات گوگول توسط ربات های گوگل دائما در حال بررسی هستند که اصطلاحا به آن خزیدن می گویند. با پیدا کردن یک صفحه جدید در گوگل رباتهای نرمافزاری طی سه مرحله صفحات را کشف، ایندکس و در نهایت رتبهبندی میکنند. در بخش Coverage دقیقاً وضعیت صفحات مشخص است که می تواند یکی از 4 حالت کلی باشد:
صفحات مشکلدار (Error)
صفحات معتبر با مشکل کوچک (Valid with warning)
صفحات بدون مشکل (Valid)
صفحات مستثنی شده (Excluded)
Sitemaps
با وارد کردن آدرس سایت در قسمت Sitemaps نقشه سایت را در گوگل ثبت نمایید. این نقشه سایت به ربات های گوگل کمک می کند تا به سادگی صفحات را بیابند و شناسایی کنند.
Removals
با استفاده از این قسمت می تان صفحه یا صفحاتی را به طور موقتی از نتایج جستجو گوگل حذف نمود. البته این باعث نمی شود که سایت شما از دید ربات ها پنهان بماند بلکه تنها همان صفحات حذف خواهند شد.
Enhancements
در بخش Enhancements ارتقا و بهبود سایت مد نظر است که خود دارای بخش های مختلفی است که دو گزارش Mobile Usability و سرعت فعال به صورت پیشفرض فعال هستند.
گزارش سرعت وبسایت در سرچ کنسول
سرعت خوب بارگذاری وبسایت باعث می شود کاربر سریع تر به محتوا مورد نظر برسد و تجربه کاربری ارتقا پیدا کند.
Mobile Usability
با توجه به رشد صعودی کاربران موبایل، گوگل به نحوه نمایش سایت از طریق دیوایسهای موبایلی توجه ویژه کرده است. صفحاتی از سایت که در گوشی موبایل دارای مشکل هستند را نشان می دهد و بعد از رفع آن این خطاها حذف خواهند شد.
Breadcrumbs
این قسمت نشانگر مسیر دسترسی کاربر به صفحه است که در نتیجه به کاهش بانس ریت و بهبود تجربه کاربری سایت منجر می گردد.
Products
این بخش برای سایتهای فروشگاهی و گزارش ساختار محصولات، مانند تصاویر، قیمت و… می باشد.
Sitelinks searchbox
این بخش Sitelinks searchbox در واقع همان باکسی است که کاربران توسط آن می توانند در سایت مطالب را جستجو کنند.
مشکلات امنیتی و اقدامات دستی
در این قسمت از سرچ کنسول دو گزارش اقدامات دستی (Manual Actions) و مشکلات امنیتی (Security Issues) وجود دارد. در صورتی ایجاد اختلال در عملکرد یا هرگونه آسیب توسط وبسایت دیگر در این بخش گزارشات آن قابل مشاهده و بررسی است.
بررسی بخش Links
این بخش گزارشاتی را درباره لینک های خارجی و داخلی سایت نشان می دهد.
External link: شامل لینک هایی است که توسط سایت های دیگر به شما لینک زده شده است. با بررسی این لینک ها سایت های مخرب را گزارش دهید تا کیفیت سایت شما افزایش یابد.
Internal links: این قسمت تعداد لینک های داخلی هر صفحه ار وب سایت را شنان می دهد.
همانطور که اشاره شد سرچ کنسول یک ابزار رایگان و در عین حال کاربردی برای بررسی وضعیت عملکرد سایت محسوب می شود. در این مقاله شما را با بخش های مختلف آن و همچنین نحوه ی استفاده از آن ها آشنا کردیم.